Wat is EDI

EDI is de afkorting van Electronic Data Interchange. Het is bedacht om computerapplicaties met elkaar te kunnen laten communiceren. EDI vervangt leesbare papieren of elektronische documenten voor elektronisch gecodeerde documenten die door machines leesbaar zijn. Het SCSN is dermate opgezet dat deze ook voor de gebruiker begrijpelijk is.

SCSN

Smart Connected Supplier Network (SCSN) is een datastandaard die het uitwisselen van informatie in de toeleverketen efficiënter maakt, waardoor bedrijven makkelijker, sneller en betrouwbaarder data kunnen delen. Het SCSN is een ontwikkelde standaard voornamelijk voor de maakindustrie waarbij andere standaarden niet voldeden.

IDS

Voor de ontwikkelingen van intermediaire structuren wordt samengewerkt met de Duitse International Data Space Association (IDS). Binnen de IDS werken ontwikkelaars van nieuwe smart services, ICT-bedrijven en maakbedrijven, samen aan een open referentie-architectuur.

Smart Connected Supplier Network

De weg naar digitalisering met uw partners

UBL2.1 SCSN

Er zijn veel definities vastgelegd rondom ‘standaarden’ voor EDI. In de meeste gevallen gaat het hier om een xml waarin is gedefinieerd hoe deze gevuld moet worden. Misschien wel het bekendste formaat is die van EDIFACT die al sinds 1985 bestaat en veelal nog in de transport en banken sector wordt gebruikt. 

Het SCSN maakt gebruik van de standaard UBL2.1, ook wel bekend van de overheidsfacturen. Het standaard UBL 2.1 formaat is zeer uitgebreid en afspraken rondom de invulling waren benodigd. Hiervoor is een fieldlab opgericht binnen het Smart Industries waarin verschillende bedrijven participeren. Ondertussen is er een stichting in het leven geroepen om in alle zaken te voorzien en continue te blijven innoveren.

Veel ERP leveranciers welke actief zijn in de mkb maakindustrie hebben ontwikkelingen uitgevoerd om deze berichten te verwerken, te genereren en aan te sluiten op een EDI Platform of zelf één te ontwikkelen. Hierdoor zijn de kosten relatief laag voor bedrijven in het mkb 


EDI Platform

Een veelkomende vraag is : ‘Heb ik nu echt zo’n edi platform nodig?’ Het antwoord is ‘Ja’, de reden leggen we hieronder uit.

Een EDI paltform zorgt ervoor dat de berichten bij de juiste partijen terecht komt. U kunt het vergelijken met een telefoon abonnement waarbij u belt met Vodafone en uw wederpartij met bijv KPN. De service providers, zoals men zichzelf noemen, communiceren via het IDS connector met elkaar. Mocht u digitale berichten willen sturen naar een ander aangesloten service providers binnen het IDS netwerk dan zult u zich hier thans moeten registreren. 

Kan uw ERP leverancier het formaat niet kunnen aanleveren welke vereist is binnen het SCSN netwerk dan kunnen veel van de service providers een vertaling uitvoeren. Deze wijze kan het bedrijf zijn eigen formaat hanteren en toch koppelen met andere partijen binnen het SCSN netwerk.

Een aantal service providers binnen het SCSN netwerk zijn

Implementatie EDI

Succesvolle digitale berichtenuitwisseling met je leverancier of klant is niet zomaar gerealiseerd. Hier leggen we de nadruk op succesvolle berichtenuitwisseling. Het is niet enkel  technisch aansluiten maar het omvat veel meer. Tijdens verkoop trajecten door uw ERP leverancier of service provider wodt meestal de aansluiiting  enkel benoemd en bent u zelf verantwoordelijke voor uw data die u communiceert met uw klant of leverancier.  

Kan ik aansluiten? Tuurlijk is dat mogelijk maar u dien een andere vraag te stellen ‘Zijn wij er als bedrijf klaar voor‘…. De meeste voorkomende valkuil is dat uw eigen processen, mensen en data er niet gereed voor zijn. Heeft u uw eigebn artikel bestand correct op orde? Zijn de arrikel gegevens van de leverancier en of klant in orde?

Uw mensen

EDI betekent hetzelfde werk met minder inzet. Het is dan ook niet vreemd dat uw medewerkers huiverig zijn om met EDI aan de slag te gaan,. Medewerking en acceptatie van het personeel is nodig voor een succesvolle transitie. 

Data

Is uw data afgestemd met uw leverancier en of klant? Als dit niet in orde is heeft u kans op verkeerde leveringen . Niets is kostbaarder als uw foutieve producten levert en of geleverd krijgt. Denkt u 10 platen te bestellen maar krijgt u plots 10 pallets met 20 platen geleverd te krijgen of andersom kunnen dit kostbare fouten zijn.